Det här är Fredrik Sjöbergs blogg om träning och om saker som jag mår bra av. Jag bloggar också på sjobergfredrik.se. Där läser du om olika gör-det-självprojekt. Ofta med hjälp av sysmaskin.

2010-02-18

Bästa sättet att rensa tankarna - jogga i snöstorm

Jag har haft några omtunlande dagar. Mycket att tänka på. Det var helt enkelt busskönt att snöra på sig joggingdojjorna och ge mig ut i den västkustska snöstormen. Rundan gick från Avenyn/Vasagatan och längs med Allén över Järntorget och upp till Bengans på Stigberget. En skön halvmil ToR. Hade med mig musik ut. Jag hittade ett armband som tar min iPhone så jag kunde köra Roger Sanchez senaste podcast i lurarna. Gav bra tempo och ett annat fokus.

Vill gärna löpa i Göteborg igen. Snart. Gamla minnen. Andra tider. Det här är en fin låt. En som min far tyckte väldigt mycket om. Jag saknar honom. Mycket.

Share/Save/Bookmark

2010-02-16

Hur skapar man ett bra träningspass?

Det var med den frågan i bakhuvudet som jag träffade min PT Ulrik på måndagskvällen. Han tycker att det perfekta träningspasset innehåller en bra uppvärmning, lite tuffa gymnastiska övningar följda av en tuff WOD. En bra WOD ska alltid engagera hela kroppen och gärna med långa rörelser. De övningar som WOD:en är gjord av ska träffa så många muskelgrupper som möjligt. Här är några exempel på hur man kan komponera en bra träning:
  • Uppvärmning - Jogg, Rodd, Crosstrainer eller hopprep i 10 minuter. Efter det strech och rörlighetsövningar. Ulrik diggar Samsonstretchen som är ett måste.
  • Gymnastik - Här går det att köra ganska fritt. Blanda armhävningar med chin-ups. Göra några riktigt långa sit-ups eller kanske fokusera hårt på lite dips. En annan idé är att testa handstående. För mig skulle det innebära att försöka komma upp i 10 minuter. Det är tufft. En övning jag gillar och som biter mycket är squat therapy. Den går ut på att förbättra tekniken i knäböj. Görs genom att hålla armarna över en skivstång lagd på översta och fokusera på ett bra hältryck. Svårt. Och det känns ordentligt i ländryggen.
  • WOD - Här finns det hur mycket som helst att välja på. Jag gillar t ex att köra 400 m löpning x 3 varvat med 500 m rodd x 3. Det blir hög intensitet och en rejäl urblåsning! Annars finns hur mycket inspiration som helst. Kolla länkarna i högerspalten.
Ett pass ska inte bli över en timme. Då tappar man i intensitet och kroppen går in i en annan typ av förbränning. Passar mig bra. Jag gillar korta fokuserade pass och hellre fler gånger i veckan! Dessutom har jag börjat fundera på att variera min träning mer och lägga på simning. Att köra en triathlon vore kul. Hörde jag nästa sommar någon?


Share/Save/Bookmark