Det här är Fredrik Sjöbergs blogg om träning och om saker som jag mår bra av. Jag bloggar också på sjobergfredrik.se. Där läser du om olika gör-det-självprojekt. Ofta med hjälp av sysmaskin.

2009-10-02

Herr Hurtig funderar över träningsklocka

Efter att ha kommit igång med träningen, hört av min PT att pulsträning är bra och att mina cykelhomies i Vätternrundan 2010 förespråkar cykeldatorn så undrar jag över den ultimata klockan. Det är en djungel. Ska jag gå på någon av de kända märkena; Suunto, Polar eller Garmin? Eller ska jag välja en alternativ lösning?

Jag har gjort en liten snabb surfning och kollat lite länkar:
Och fortfarande känner jag mig lite vilsen.  Det jag gjort är att jag laddat hem Nokias programvara Sportstracker och tänker testa den enligt Cykelforums tips. Verkar lite vanksligt bara med att utsätta sin lur för väta... Av kompisar har jag hört att Garmin har bra utrustning och att deras GPS rockar. Men å andra sidan verkar Suunto veta vad de gör. Polar ser ut att ha schyssta grejjer med bra priser.

Hm, om någon har ett tips tas det tacksamt emot!
Share/Save/Bookmark

Personligt rekord i chins och en märklig historia om crossfit

Idag hade jag en lunchtid med min PT. Annorlunda att komma in på ett i princip tomt Sats i motsats till mornar och framförallt kvällar när det är fullt aktivitet. Jag gjorde ett test på hur många chins jag kunde göra på raken och kom upp i tre stycken! Hur coolt som helst.

Sen var det dags för dagens utmaning på tid. En runda med med:
  • Rodd (750 m, 500 m, 250 m)
  • Thrusts med 20 kg (21 rep, 15 rep, 9 rep)
  • Sit-ups (21 rep, 15 rep, 9 rep)
 Jag har gjort den förut och var beredd på att krossa tiden stort! Tyvärr hängde sig PTs klocka så jag har ingen ny totaltid. Det jag vet från rodden är att jag kapade 18 sekunder sen sist.

Att göra den här typen av träning kallas crossfit. Stilen grundades av gymnasten Greg Glassman i USA med syftet att skapa en allsidig atlet. Passar Herr Hurtig! Dessutom finns det en historia om när Greg Glassman köpte en skivstång för att träna hemma och tyckte att övningarna var för lätta och mossiga. Hans lösning var att kombinera ett lyft med ett knäböj som man gör i thrusts och fick en riktigt tuff övning. Det sägs att han var nöjd eftersom han spydde efter passet. Phu... Det gjorde inte jag idag, men tufft var det!
Share/Save/Bookmark

2009-09-29

Domen har fallit efter Flextestet

Jag hade en träning med min PT på Sats idag och kollade mina värden från Flextestet. Helt ok visade det sig. Jag ligger på 98 % för min åldersgrupp. Inte helt kasst och ingen omöjlig uppgift att förbättra heller!

Jag har satt ett eget mål för var jag vill ligga. Åtminstone komma ner under 15 minuter på 3 km. Det borde ge mig ett värde på 110-115 %. En ok nivå i första steget. Kanske kommer mina långa vändor på hoj lösa biffen? Vet inte. Borde i alla fall bidra.

Imorgon är en stor dag. Först riktigt bra program på jobbet. Sen kuta till Ekens Cykel på Hornsgatan och hämta mina nyservade wheels. Kommer bli gotta! Ska försöka hitta batterier till den antika cykeldatorn som sitter på. Sen kommer INGET att stoppa mig från en premiärtur och första milen mot Vätternrundan 2010!
Share/Save/Bookmark

2009-09-28

Flex test - Min första runda

Gick ner och gjorde min läxa inför mitt möte med PT imorgon, att göra ett Flextest. Det innebär att man kutar 3 km på bästa möjliga tid på löparbandet. Lovar att det var tufft. Jag kom undan med 16.20 min. Gick ut med 11 km/h och ökade till 12 km/h. Det blev för tufft. Gick ner och låg mellan 11 och 11.5 resten ut. Kom upp i en puls på 165 vilket är ganska mycket för att vara mig. Imorgon får jag domen och ett nytt mål kan sättas. Det är gött!

Viva flextestet!
Share/Save/Bookmark

Krasslig hals blir raincheck för lansvägskörning...

Erka har ont i halsen. Ingen landsvägsvända idag. Well, istället får min sköna racer en välbehövlig service hos Eken cykelservice. En rundsmörjning och nyriktat framhjul kommer göra susen :)
Share/Save/Bookmark

2009-09-27

Het hoj - Herr Hurtig kommer storma fram runt Vättern

Yes. Jag gjorde ett klipp idag. En skön retroracer att komma igång med träning för Vätternrundan 2010 på. Har redan hunnit utmana Erka på en sväng imorgon.


Share/Save/Bookmark

Herr Hurtig har testat SatsAfro

Hepp. SatsAfro var riktigt roligt. Testade det idag på Sats Hornstull. Gillar upplägget med enkel koreografi, stora rörelser och att det ger bättre resultat ju fulare man ser ut :) Just nu känns det som om det kommer kännas i kroppen i morgon också. Anar att det kan vara ett komplement till att köra cykel och PT. Kul att göra något med E också.

Jag avslutade med lite extra träning för rygg, mage och armar:
  • 15 rullande sit-ups
  • 15 rygglyft
  • 25 breda armhävningar.
Gött!
Share/Save/Bookmark